Heb jij ondernemersangst?

Ben jij wel eens bang dat je jouw omzettargets  niet haalt? Dat er onvoldoende geld binnenkomt? Ben je wel eens bang dat je te weinig nieuwe klanten trekt? Of dat je klanten afschrikt met je tarieven? Misschien ben je bang dat je niet goed genoeg bent.

Ik spreek in mijn praktijk regelmatig ondernemers die met dergelijke angsten geconfronteerd worden. En dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen zzp’ers. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om zonder moeite een bloeiende onderneming neer te zetten.

Angst dat er niet voldoende geld binnen zal komen leidt tot verkramping. Je hebt moeite om opdrachten voorbij te laten gaan, gaat in zee met opdrachtgevers of compagnons die niet bij je passen en/of je toont zwakte in onderhandelingssituaties. Dit kan op zich weer resulteren in ongewenste situaties zoals stress, overwerktheid en zelfs een burn-out.   Maar ook kan het ervoor zorgen dat je voor te lage tarieven werk aanneemt, waardoor je angst bewaarheid zou kunnen worden.

Overigens staat die angst los van de feitelijke situatie waarin je met financiële problemen zou kunnen worden geconfronteerd. Bij ondernemen horen nu eenmaal risico’s en je kunt niet uitsluiten dat je nooit met financiële tegenvallers te maken zult krijgen. Veel succesvolle ondernemers hebben ooit een faillissement meegemaakt. Maar ook in een dergelijke situatie zou je zonder angst de stappen kunnen nemen die op dat moment nodig zijn.

Hoe zou je nu met die angst kunnen omgaan? Een belangrijke eerste stap is dat je onderkent dat je angst hébt. Dat lijkt eenvoudiger dan het is. Immers je ziet dikwijls niet de angst zelf, maar het subject waar die angst op wordt geprojecteerd, in dit geval de financiële situatie. Als je de feitelijke situatie en de angst kunt loskoppelen, kun je met die angst aan de slag.

Een volgende stap is om met die angst aan de slag te gaan. Om die angst te overwinnen of te integreren. Blijf echter voor ogen houden dat het omgaan met je angst een ander traject is dan het omgaan met financiële risico’s in je onderneming. Ook al lijken ze wel eens samen te vallen.

Ik kan je daarbij helpen. In mijn boek “Marketing zonder personeel” stel ik dit onderwerp aan de orde, ik begeleid mensen in mijn coachingspraktijk die met deze angst en bijbehorende stress te maken hebben en ik heb de unieke 7-daagse Challenge “Help, ik krijg geen klanten” ontwikkeld. Je kunt je hiervoor GRATIS opgeven op https://www.zp-marketing.nl/help-ik-krijg-geen-klanten/

Neem gerust contact met mij op om te kijken waar ik jou kan ondersteunen om met dit lastige onderwerp om te gaan.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *